Στις Αλυκές της Ελούντας έπεσε η αυλαία των παραστάσεων στην Κρήτη της σύγχρονης λαϊκής όπερας «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)

Στις Αλυκές της Ελούντας έπεσε η αυλαία των παραστάσεων στην Κρήτη της σύγχρονης λαϊκής όπερας «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)
από τη παράσταση

Η αυλαία των παραστάσεων στην Κρήτη, της σύγχρονης λαϊκής όπερας «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)», έπεσε στον υπαίθριο χώρο των Αλυκών της Ελούντας, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα παραστάσεων στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης, οι οποίες ξεκίνησαν από τα Χανιά, συνεχίστηκαν στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και ολοκληρώθηκαν στην Ελούντα.

Η κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, έτυχε ένθερμης υποδοχής κι από το κοινό του Αγίου Νικολάου.

Η παράσταση δόθηκε στον υπαίθριο χώρο, δίπλα στο θαλάσσιο κανάλι που ενώνει τον κόρφο της Ελούντας με τον κόλπο του Μεραμπέλλου, αναδεικνύοντας ένα ακόμα τοπόσημο της Κρήτης ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς, με την παρουσίαση της λαϊκής όπερας του Δημήτρη Μαραμή, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Για μια ακόμα φορά το κρητικό κοινό, όρθιο στο τέλος της παράστασης, επιδοκίμασε ερμηνευτές και δημιουργούς, μ’ ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα, υποδεχόμενο με ενθουσιασμό την παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης, των τεσσάρων Δήμων του νησιού και του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Εισαγωγικά, τους θεατές καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης, υπογραμμίζοντας την απαρχή της δημιουργικής συνεργασίας των τεσσάρων μεγάλων Δήμων με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης υπογράμμισε πως η παράσταση αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας που μέρα με τη μέρα θα διευρύνεται και θα αποδίδει στους ανθρώπους της Κρήτης, στον πολιτισμό του τόπου μας, σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Παράλληλα, στο χαιρετισμό του τόνισε πως η συγκεκριμένη παράσταση φωτίζεται από δύο μεγάλες μορφές της Κρήτης που μιλούν στις καρδιές μας. «Τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο αφιερώνουμε την αποψινή μουσική βραδιά».

Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Σοφία Μαλανδράκη – Κρασσουδάκη, στο χαιρετισμό της τόνισε πως στον υπέροχο αυτό τόπο, στις Αλυκές Ελούντας ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος παραστάσεων του Καπετάν Μιχάλη. Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με αυτή την παραγωγή σε συμπαραγωγή με την εταιρεία Τεχνότροπον, στηριζόμενο από τη δυνατή συνεργασία και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και των Μητροπολιτικών Δήμων της, παρέδωσε στους θεατές ένα έργο που συγκλόνισε, αναδεικνύοντας το ρόλο του ως μεγάλος πολιτιστικός Φορέας της Κρήτης. 

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός υπογράμμισε πως τόσο ο Δήμος Αγίου Νικολάου όσο και άλλοι Δήμοι του νησιού έχουν στηρίξει διαχρονικά το ΔΗΠΕΘΕΚ, σημειώνοντας πως κι αυτή η παραγωγή υποδηλώνει την προσπάθεια αυτή, καλωσόρισε το κοινό, τους αιρετούς που παραβρέθηκαν, συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική δουλειά τους, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τους τέσσερις μητροπολιτικούς Δήμους του νησιού κι έκανε ειδική μνεία στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου τα μέλη της οποίας είναι από ολόκληρη την Κρήτη. 

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ακόμα παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου.   

Συντελεστές

Το έργο είναι γραμμένο στη μορφή του μουσικού θεάτρου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη Διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη στην απόδοση της μουσικής και με τις ερμηνείες των καταξιωμένων ερμηνευτών του λυρικού θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού. Το λιμπρέτο υπογράφει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Το έργο αποτελεί ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης  σε συμπαραγωγή με την Artway-Τεχνότροπον ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Δημήτρη Μαραμή

Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)

Σύγχρονη Λαϊκή Όπερα σε Δύο πράξεις

Λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Στίχοι χορικών Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

Διεύθυνση Ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Συμμετέχει στην κρητική λύρα ο Στέλιος Πετράκης

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου

Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός μαέστρου/Μουσική διδασκαλία Μάτα Κατσούλη

Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης

Μουσική συνοδεία Βικτωρία Κιαζίμη

Ερμηνεύουν

Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου

Καπετάν Πολυξίγκης  Χάρης Ανδριανός

Νουρήμπεης/Κοσμάς Θοδωρής Βουτσικάκης

Εμινέ  Fide Koksal

Ρηνιώ/Θοδωρής  Χριστίνα Μαξούρη

Κατερίνα/Μαρία Αγγελική Τουμπανάκη

Μανούσακας/Γερο-Σήφακας Βασίλης Δημακόπουλος

Μπερτόδουλος/Γιάνναρος Νίκος Ζιάζιαρης

Εφεντίνα Καβαλίνα/Μουσταφά-Μπαμπάς/Καπετάν-Τριαλώνης Ιωάννης Κοντέλλης

Βεντούζος/Γερο-Δάσκαλος Χρήστος Ραμμόπουλος

Φουρόγατος/Σουλειμάνης/Γερο- Καμπανάρος Μαρίνος Ταρνανάς

από τη Περιφέρεια Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *